Vandaag lanceer ik, op de geboortedag van mijn moeder, met heel veel liefde en trots haar gedichtenbundel: ONDERWEG.

Een jaar geleden begon ik met het verzamelen van alle gedichten die mijn moeder in verschillende notitieboekjes had opgeschreven. En dat zijn er nogal wat. Het werd voor mij een jaarproject die ik afgelopen jaar tijdens mijn camperreis door Europa heb opgepakt. Van het lezen, uittypen en selecteren van de gedichten, tot de vormgeving en opbouw van de gedichtenbundel. Al reizend door het leven, en letterlijk op reis, heb ik deze bundel dit najaar afgerond.

Het was haar wens om de gedichten ooit een keer te gaan bundelen. Het is er niet van gekomen. Ik besloot haar wens dit jaar, 5 jaar na haar overlijden, alsnog in vervulling te laten gaan.

“Een leven lang ben ik op reis”, zo begint één van de gedichten in dit boek. Een bundel vol teksten, mijmeringen en gedichten. Ik ken alle gedichten, alle woorden en punten in de bundel. Het voelt zo bijzonder en dankbaar om haar werk voor altijd in een boek vast te leggen.

Een gedichtenbundel die je niet in de winkel zal vinden, althans, nóg niet. We hebben een beperkte oplage van 75 laten drukken om naaste familie en vrienden een exemplaar te kunnen gegeven.

Wat heb ik genoten van het proces en de fijne samenwerking met mijn vader, zussen, broer, nicht en oom. En wat is het waanzinnig leuk om de vormgeving van een boek te doen, dit smaakt naar meer!

Ik steek vandaag een kaarsje aan. En bak een appeltaart om haar geboortedag te vieren!

Coverafbeelding: cyanotypie print gemaakt door vriendin Maartje Kouwen , van gevonden plantjes op Natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext. Waar zowel haar als mijn moeder begraven is.